Verkeer en leefbaarheid verenigd: de weg naar de toekomst

Op 22 april startte de gemeente met de werkzaamheden aan de Valkenswaardse Poort: de toegang vanaf het zuiden tot de bebouwde kom van Valkenswaard. Hiermee is het laatste grote project in de aanpak van de oude N69 van start gegaan. “We zijn er bijna en kunnen dan jarenlang vooruit”, aldus verantwoordelijk wethouder Bram Bots.

Ruim tien jaar geleden begon de gemeente met een enorme operatie die moest bijdragen aan de verkeersveiligheid en de leefbaarheid. Het Mobiliteitsplan vormde de basis met als pijlers verkeersveiligheid, duurzaamheid, bereikbaarheid en leefbaarheid. Door de komst van de nieuwe N69 konden andere wegen eindelijk worden aangepakt. Zo wordt doorgaand verkeer om Valkenswaard heengeleid en was bijvoorbeeld de Eindhovenseweg niet langer meer nodig als doorgaande route. “Dat bood kansen voor een omgeving met veel groen, waar je bij grote hoosbuien niet direct tot aan de enkels in het water staat. En waar ruimte is voor fiets en voetgangers”, vertelt Bots. Het resulteerde in een compleet nieuwe inrichting – zoveel mogelijk in samenspraak met inwoners - van wegen en ook in nieuwe verkeerssituaties en routes.

Een uitdagende puzzel: samen aan de slag 

De afgelopen jaren kwam een groot aantal belangrijke wegen aan de beurt: Eindhovenseweg, Europalaan, Dommelseweg, Bergstraat, Geenhovensedreef en Brouwerijdreef.  De omvang en complexiteit van de werkzaamheden waren bijzonder. Bots: “We moeten rekening houden met strenge wet- en regelgeving maar ook met veel partijen. Denk aan inwoners, de provincie, vervoerders, ondernemers en hulpdiensten. Ieder met hun eigen behoeften. Het nemen van de juiste beslissingen, vraagt om zorgvuldige afwegingen met oog voor het grote geheel. We willen rekening houden met alle partijen, maar weten ook dat we niet altijd iedereen tevreden kunnen stellen.” De gemeente heeft ervoor gekozen om naast de wegen zoveel mogelijk in één keer goed aan te pakken: ook kabels, leidingen en riolering werden vernieuwd. Dat vereiste samenwerking met bijvoorbeeld nutsbedrijven, aannemers en leveranciers en een goede planning. Bots: “Vergelijk het met een verbouwing. Je hebt een elektricien, een loodgieter, een schilder en nog meer nodig. Iedereen die ooit heeft verbouwd, weet dat dit een uitdagende puzzel is. En net als bij een verbouwing van het huis, wil je ook dat het naar de wens van de bewoners verloopt.”

‘Verbouwingsmoe’

De afgelopen tien jaar is er enorm veel aangepakt en na de Valkenswaardse Poort is het hele oude N69-traject opnieuw ingericht. De wethouder begrijpt dat dit soms tot onvrede leidt onder weggebruikers en omwonenden en dat het soms lijkt alsof er geen einde aan komt. “Tien jaar lijkt lang en ik kan me voorstellen dat mensen ‘verbouwingsmoe’ zijn. Routes veranderen continu en omleidingen zorgen ervoor dat het op andere plekken tijdelijk drukker wordt. Dat is niet altijd leuk.”  Toch dient al het werk een hoger doel: een omgeving waar je fijn kunt wonen, in een prettige straat met veel groen. “Kijk naar de Eindhovenseweg. Je kunt je toch bijna niet meer voorstellen hoe het een aantal jaar geleden was met die continue stroom aan (vracht)auto’s door het centrum?” De tijdelijke afsluitingen in het centrum naderen het einde en het resultaat zal de komende jaren duidelijk zichtbaar zijn: “Nog even volhouden en dan zijn we er voor de komende jaren vanaf.”

'Dit interview verscheen eerder in het Valkenswaards Weekblad'.