Gemeente Valkenswaard werkt aan droge voeten

Belevingspark De Kleine Meer speelt een belangrijke rol in de verwerking van regenwater.

De afgelopen jaren wordt er hard aan de weg getimmerd in Valkenswaard. Dat doen we voor de bereikbaarheid, de verkeersveiligheid, de leefbaarheid en duurzaamheid. Daarbij hebben we uiteraard ook aandacht voor een prettige leefomgeving, groene straten en water. Zo pakken we ondergrond de regenwaterafvoer aan. Dit voorkomt natte voeten na een fikse regenbui.

Door klimaatverandering komen die hevige regenbuien steeds vaker voor. Soms regent het zo hard dat het water uit het riool de straat op loopt. Da’s vervelend als bewoner maar ook schadelijk voor het milieu. Daarom pakten we de afgelopen jaren, naast de wegen zelf, ook de afvoer van het regenwater aan. Want als de weg toch open ligt... Zo werd tijdens de werkzaamheden aan de Dommelseweg een groot infiltratieriool aangelegd. Dit slaat regenwater ondergronds op en laat het geleidelijk in de bodem vloeien. Daarnaast kwam er ongeveer 1,6 kilometer nieuw hemelwaterriool bij in het centrum. Dat kan 1,25 miljoen liter (!) meer water vasthouden dan het oude systeem - ongeveer twee wedstrijdzwembaden vol. Dit water gaat via leidingen onder de Europalaan naar De Kleine Meer waar het weer in de grond kan zakken.

De Kleine Meer 

Belevingspark De Kleine Meer speelt dus een belangrijke rol in dit systeem. Dat lijkt tegenstrijdig, want het is immers een plek voor vermaak en educatie met bijvoorbeeld wandelpaden, een speeltuin en een kinderboerderij. Maar het park heeft ook zogenoemde runsloten. Deze werden eind 19e eeuw aangelegd en ze helpen nu bij het verwerken van regenwater. Dankzij een extra sloot verdwijnt het water van omliggende straten niet meer in het riool, maar wordt het naar De Kleine Meer geleid. Daar stroomt de runsloten in en kan het wegzakken in de grond. Zo voorkomen we dat straten blank komen te staan.

Je kunt zelf helpen! 

Wist je dat zélf ook kunt helpen bij een betere afvoer van regenwater? Bijvoorbeeld door je regenpijp af te koppelen. Zo zorg je dat het water terug de natuur in gaat óf je vangt het op in een regenton (en bespaart kostbaar drinkwater). Hierdoor wordt het riool minder belast. Dit voorkomt natte voeten én is goed voor de planten. Ook help je door de aanleg van een geveltuintje of door tegels in de tuin te vervangen door planten. Zo loopt het water makkelijker weg. Wil je weten wat jij kunt doen? Kijk dan eens op de website van Samen Valkenswaardig (www.valkenswaardig.nl) voor meer slimme en handige tips.

Artikel Rondom Valkenswaard: Gemeente Valkenswaard werkt aan droge voeten