Tijdens de reconstructie van de Westerhovenseweg komen enkele haltes van het openbaar vervoer te vervallen. 

Tijdens de weekmarkt op donderdag komt lijn 317 bijv. wel langs de halte Dommelseweg en lijn 318 niet - als gevolg van de werkzaamheden aan de Westerhovenseweg tot begin december. Het gaat dus met name om de verwarrende situatie rondom de Markt. Hoe zit het nu precies? Zie hieronder eerst de uitleg over de gewone dagen en dan de weekmarkt donderdag.

Omleiding Bravo direct lijn 318

Tijdens de reconstructie van de Westerhovenseweg vervallen de haltes in Dommelen zuid van de Bravo direct lijn 318:

  • Westerhovenseweg (Dommelen)
  • Brouwerijplein (Dommelen)
  • Bergstraat (Dommelen)
  • Minister Aalbersestraat (Valkenswaard) - Alternatief: halte Dijkstraat Bravo direct lijn 317
  • Dommelseweg (Valkenswaard) - Alternatief: Bravo direct lijn 317

Vanaf de Brouwerij zelf rijden dus tijdelijk geen bussen. Reizigers richting Eindhoven kunnen gebruik maken van Bravo direct lijn 317 en kunnen bij de haltes Ambrosiusdal, Tienendreef of Dijkstraat opstappen. Op de kaart hieronder ziet u met witte stippen de betreffende haltes liggen. De tijden waarop lijn 317 vertrekt kunt u raadplegen op de website van Hermes.

Buslijn 317 rijdt in de spits elk kwartier en in de daluren elk half uur en heeft Eindhoven CS als bestemming.

Bravo direct lijn 318 rijdt tijdelijk rechtstreeks van de Markt via de Luikerweg en de nieuwe N69 richting Westerhoven, om daar de route weer op te pakken. Reizigers richting Westerhoven, Bergeijk, Luyksgestel kunnen opstappen op de halte Westerhoven, Loveren.

Omleiding op marktdagen

Op donderdagen vervalt de Markt als halte, vanwege de weekmarkt. Bravo direct lijnen 317 en 318 rijden op donderdag een omleiding via de Luikerweg, Zuidelijke Randweg en de Europalaan. Reizigers kunnen de halte Dommelseweg gebruiken of de halte Valkenierstraat. De halte Valkenierstraat is op donderdag ook de overstaphalte op de buurtbussen 256, 257,  276 en 277, en de beginhalte van spitslijn 117. De Dommelseweg is op donderdag de beginhalte van scholierenlijn 618.

Let op: tijdens de omleiding van lijn 318 (tot medio november) rijdt deze lijn op marktdagen niet langs de halte Dommelseweg, daar halteert op donderdag alleen lijn 317. Als de Westerhovenseweg weer open is voor de bus rijden Bravo direct lijnen 318 en 318 allebei op donderdag weer langs de halte Dommelseweg.

Bravo direct lijn?

Wat betekent dat eigenlijk, Bravo direct? Lijn 317 en 318 zijn snelle, frequente en directe buslijnen, die vanaf de Markt tot Eindhoven onderdeel uitmaken van het Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) netwerk:

  • Gestrekte routes en minder haltes, waardoor een hogere snelheid mogelijk is.
  • Rijden in de spits minimaal elke 7,5 minuut, in de daluren elke 15 minuut.
  • Een comfortbal uitgevoerde Bravo direct bus, met extra zitplaatsen (de 13m bus is langer dan normale bussen), de verstelbare stoelen staan iets verder uit elkaar en zijn luxer uitgevoerd met bagagerekken met individueel licht en luchtverversing boven de stoelen en extra USB contacten. De Bravo direct bus combineert kenmerken van een touringcar met de lage instap van een streekbus.
  • Geen snelheidsremmende maatregelen op de route en prioriteit bij verkeerslichten. Daardoor is de lijn comfortabeler en betrouwbaarder.
  • Goed verlichte abri, zo mogelijk fietsenstalling, zo mogelijk een Dynamisch Reis Informatie Systeem (DRIS) met actuele vertrekinformatie.

Binnen Eindhoven zijn de afgelopen jaren aparte HOV-banen gerealiseerd, maar toch zijn er helaas nog vertragingen op de N69 in Valkenswaard en Aalst. Nu de nieuwe N69 naar de A67 geopend is, wordt de route naar Eindhoven minder druk met (doorgaand) autoverkeer. Zowel Valkenswaard (Markt, Europalaan, Dommelen-zuid) als Waalre (centrum Aalst) verbeteren de wegen van de voormalige N69. Het (doorgaande) autoverkeer en de overlast ervan neemt hierdoor af. De snelheid en betrouwbaarheid van de Bravo direct lijnen zullen de komende jaren verbeteren.