Fietspad Oude Spoorbaantracé

Met de fiets kunt u vanuit Valkenswaard in 15 tot 30 minuten in hartje Eindhoven zijn. Sinds het fietspad over het Oude Spoorbaan tracé in december 2015 in ere is hersteld, weten dagelijks enige tientallen mensen dit fietspad te vinden. Voor woon-werkverkeer of recreatief gebruik.

Nieuw tracé

Het project fietspad over het Oude Spoorbaantracé is een van de nulplusmaatregelen. Het doel is het autoluw maken van de N69 (traject tussen Eindhoven-Zuid, Waalre en Valkenswaard oftewel de Valkenswaardseweg/Eindhovenseweg). Het Oude spoorbaantracé was voorheen (deels) in gebruik als onverhard wandel-, mountainbike- en ruiterpad. De gemeente Valkenswaard heeft samen met de gemeente Waalre het fietspad aangelegd.

Het nieuwe stuk over de oude Spoorbaan tracé is 5 kilometer lang en sluit aan op een bestaande fietspad. Dit stuk past in zijn natuurlijke omgeving en er is rekening gehouden met de aanwezige flora en fauna. Hiervoor zijn verschillende maatregelen genomen zoals de aanleg van drie faunatunnels en geleidenschermen voor amfibieën, de aanleg van een natuurlijke bosrand en compenserende beplanting en een verlichtingsplan, waarbij de verlichting buiten spitstijden wordt gedoofd. Het fietspad over het Oude spoorbaantracé - met een aftakking richting Dommelen - is een comfortabele, snelle en veilige fietsverbinding. Het is één rechte weg met weinig oponthoud vanwege een minimum aan kruisingen met ander verkeer. Door de aanleg van het fietspad Oude Spoorbaantracé ontstaat een snel en aantrekkelijke alternatief voor automobilisten die maximaal 15 km van hun werk wonen.

Het project is in april 2016 officieel afgerond met een feestelijke opening. Hierbij aanwezig waren de verantwoordelijke wethouders en andere bestuurders van de gemeenten Valkenswaard, Waalre en de gedeputeerde van de Provincie die Mobiliteit in zijn portefeuille heeft.

Nieuwsberichten

Brieven

Bestemmingsplan Fietspad Oude spoorbaantracé

Ga verder naar de website www.ruimtelijkeplannen.nl/valkenswaard